
Προσκεκλημένη Ομιλήτρια
Πηνελόπη Μηνιάτη
Δικανική Γενετιστής – Μοριακή Βιολόγος, Πρώην Επικεφαλής των Εργαστηρίων DNA της Ελληνικής Αστυνομίας, Επίτιμη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., τέως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εγκληματολογικών Ινστιτούτων (ENFSI)
Ομιλία: «Πώς οι Βιοεπιστήμες συμβάλλουν στην διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης;»
Σύντομο Βιογραφικό
Η Δρ. Πηνελόπη Μηνιάτη είναι βιολόγος με εξειδίκευση στην Δικανική Γενετική / Μοριακή Βιολογία. Το 1992 προσλήφθηκε ως επιστημονικό προσωπικό από την Ελληνική Αστυνομία για να στελεχώσει το πρώτο δικανικό Εργαστήριο DNA της Χώρας, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος.
Από το 2016 έως τον Μάρτιο του 2022 κατείχε την θέση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.), της Εθνικής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Χώρας που εξυπηρετεί τις Εργαστηριακές Δικανικές (Forensic) ανάγκες όχι μόνο της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και όλων των Φορέων του Δημοσίου καθώς και των Ανεξάρτητων Αρχών.
Τόσο ως Επικεφαλής των Εργαστηρίων DNA της ΕΛ.ΑΣ., όσο και ως Διευθυντής της Δ.Ε.Ε., έχει συμμετάσχει ενεργά στην ανάδειξη της κρίσιμης και καταλυτικής συμβολής της Επιστήμης και συγκεκριμένα της Δικανικής Εγκληματολογίας (Forensic Sciences) και των Eγκληματολογικών Eργαστηρίων στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης.
Έχει συμμετάσχει ενεργά στην εξιχνίαση πολλών εγκληματικών πράξεων που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο αλλά και από τις διάφορες θέσεις ευθύνης της, έχει οργανώσει και χειριστεί περιστατικά αναγνώρισης θυμάτων μαζικών καταστροφών (Disaster Victim Identification – DVI), με πιο πρόσφατο αυτό της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική (Μάτι), τον Ιούλιο του 2018, αναδεικνύοντας έτσι την “ανθρωπιστική διάσταση” της Δικανικής Γενετικής.
Τον Μάιο του 2019 εξελέγη Αντιπρόεδρος (Chairperson Designate) του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εγκληματολογικών Ινστιτούτων (European Network of Forensic Science Institutes - ENFSI) ενώ το 2021 ανέλαβε την Προεδρία (Chairperson) του εν λόγω Φορέα. Το ENFSI αποτελεί το κύριο συμβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα Δικανικής Εργαστηριακής Εγκληματολογίας, ενώ αντιπροσωπεύει 73 Εγκληματολογικές Υπηρεσίες / Ινστιτούτα από 39 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Από το 2003 έως σήμερα, τόσο ως Τακτική Καθηγήτρια στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και ως επισκέπτης εισηγητής σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Χώρας, έχει αναπτύξει θεματικές ενότητες στα αντικείμενα της Δικανικής Γενετικής και της Δικανικής Εργαστηριακής Εγκληματολογίας (Forensic Sciences), ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στον Τομέα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στους τομείς άμυνας, ασφάλειας και πληροφοριών (intelligence).