Προσκεκλημένος Ομιλητής

Φώτης Τέκος

CEO FoodOxys

Ομιλία: «FoodOxys spin-off: από το εργαστήριο στην αγορά»

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Φώτιος Τέκος γεννήθηκε το 1995 και κατάγετε από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έλαβε αριστείο για την απόδοση στις προπτυχιακές σπουδές του, καθώς συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στο έτος του. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, είναι απόφοιτος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τοξικολογία» όπου και εκπόνησε διπλωματική εργασία με τίτλο «Εκτίμηση αντιοξειδωτικής & αντιμεταλλαξιγόνου δράσης εκχυλισμάτων ανθών ελιάς και αγριελιάς», με σκοπό την αξιοποίηση του πολύτιμου αυτού ανθού της ελληνικής γης που σε μεγάλο βαθμό (περίπου 80%) πέφτει από το δέντρο πριν μετατραπεί σε καρπό. Ακολούθως, εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του με γνωστικό αντικείμενο την «Τοξικολογία Ελευθέρων ριζών» στο εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας λαμβάνοντας το Διδακτορικό Δίπλωμα με Άριστα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επιπρόσθετα είναι επικεφαλής επιθεωρητής ISO 9001:2015 και ISO 22000:2018 πιστοποιημένος από τον διεθνή φορέα πιστοποιήσεων SWISS APPROVAL INTERNATIONAL. Είναι μέλος της λίστας του Forbes «30 Under 30 Greece» με τους 30 πιο επιδραστικούς και επιτυχημένους νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών στην Ελλάδα για το 2024. Έχει συνυπογράψει 37 άρθρα, δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και ο δείκτης h-index του είναι 15 ενώ διαθέτει και ένα δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας για μία καινοτόμα μέθοδο αξιολόγησης αντιοξειδωτικής και κυτταροπροστατευτικής δράσης τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής. Ακόμα, είναι συν-συγγραφέας του best seller βιβλίου «Διαλειμματική Νηστεία & Αποφυγή Νόσων» που κυκλοφορεί από της εκδόσεις Αρμός στην 23η του έκδοση. Περιοδικά είναι εντεταλμένος διδάσκων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με μαθήματα ανάθεσης την Φυσιολογία Ζωικών Οργανισμών και την Βιοχημική Τοξικολογία. Τέλος από το 2022 είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Olea Fortius ενός spin-out της FoodOxys με αντικείμενο την αξιοποίηση των υποπροϊόντων παραγωγής ελαιολάδου, οίνου κ.α.